Tandhälsa

Förr i världen när ingen använde cykelhjälm och alla rökte på kontoret, trodde man att tandborstning var det enda man kunde göra för att hålla tänderna friska. Fick man hål i alla fall, och det fick man ofta var det något man snällt fick acceptera. Idag vet vi bättre. Vi vet att fluor stärker tandytan även hos vuxna och bör användas varje dag. Att tandtråd gör otrolig nytta där tandborsten inte kommer åt. Och att dålig andedräkt ofta beror på bakterier på tungan och går att skrapa bort. Vad och hur ofta du äter spelar också roll för hur dina tänder mår.

Om detta, och andra tips kan du läsa på följande sidor under rubriken tandhälsa. Med bra kunskap om din egen mun och hur du bäst sköter den, får du en bättre allmän hälsa, ett trevligare socialt liv och en billig tandvårdsräkning.

Tandhälsa

Din Mun

Har du tittat in i munnen?

Det finns enkla munspeglar att köpa, t.o.m. med lampa på för att kunna göra en enkel inspektion av hur det står till i den egna munhålan. Bruna fläckar kan vara ett tecken på att det är caries (hål i tanden) på gång. är tandköttet svullet eller blöder är det hög tid att lägga upp ett nytt rengöringsschema för dina tänder.
Rökning ger bland annat sämre blodcirkulation, vilket gör det svårare att upptäcka om tandköttet är inflammerat. Om du är rökare är det därför viktigt att vara extra uppmärksam på hur din mun mår.

Din Mun

Gör Rent

Om man använder uttrycket 'göra rent tänderna' istället för att 'borsta tänderna', så blir det enklare att förstå att hela tanden ska rengöras och inte bara ut- och insida. För inte är det väl så att du åker till tvätthallen med bilen för att tvätta motorhuven och bagageluckan.

Bakterierna trivs bäst mellan tänderna, där tandborsten inte kommer åt. Regelbunden rengöring av alla mellanrummen hjälper inte bara till att hålla hålen borta utan motverkar även tandlossning. Till din hjälp har du nästan lika många produkter som det finns storlekar på mellanrum; tandsticka, tandtråd och mellanrumsborste. Nu finns även tandtrådshållare som är lätta att använda. Exempelvis finns det en tråd från OralB, som är så tunn att inget mellanrum är trångt nog för att förhindra tråden att komma ner.

Borsta tänderna två gånger om dagen efter frukost och innan läggdags. Använd fluortandkräm och se till att tandkrämen sprids över alla tänder. Välj en mjuk eller extra mjuk borste och borsta i minst två minuter. Ta in lite vatten i munnen när du borstat klart och sila tandkrämsskummet mellan tänderna. Skölj inte med mycket vatten efteråt.

Byt borste ungefär var tredje månad.

Gör Rent

Dålig Andedräkt

Om du har dålig andedräkt kan det bero på bakterierna i munnen, kanske speciellt tungan. Ta som vana att varje morgon och kväll när du gör rent dina tänder, att ge tungan den vård den behöver.

Det går bra att borsta tungan med din vanliga tandborste eller kanske ännu hellre med en effektiv tungskrapa. Tungskrapa finns att köpa på Apoteket eller hos oss på Privatkliniken.

Din Mun

Fluor

Fluor tränger in i tandytan och gör tänderna mer tåliga mot syraangrepp. Regelbunden användning kan få cariesangreppet att växa långsammare eller till och med stanna upp. Använd alltid fluortandkräm. Om du lätt får hål i tänderna kan det vara bra att skölja munnen med fluor efter tandrengöringen eller tillföra fluor genom tuggummi eller tabletter efter maten.

Tandhälsa

Kostvanor

Dåliga kostvanor är den vanligaste orsaken till att man får problem med tänderna. Men det viktigaste är egentligen inte vad du äter utan hur ofta du äter. Du behöver inte avstå från allt som är gott för att få tänderna i toppform. Men försök undvika att småäta och dricka annat än vatten mellan måltiderna. Om du småäter får tänderna aldrig vila och du får lättare hål.

Låt tänderna vila mellan måltiderna!

Kostvanor